غذاهای ایرانی علاوه بر اینکه خیلی خوش طعم هستند درمدت زمان طولانی و به آرامی پخته می شوند و نتیجه آن طعمی مطبوع است. به همه این دلایل، ایرانی ها به هر غذایی روی خوش نشان نمی دهند. در این میان اما استثناهایی هم وجود دارد که از فیلترینگ ذائقه ایرانی عبور کرده و همه گیر شده است.
در صدر این خانواده مهاجر، «پیتزا» قرار دارد؛ غذایی اصالتا ایتالیایی که توجه ایرانی ها را جلب کرده و جای خود را به خوبی میان آنها باز کرده است.
در رژیم غذایی سالم، پیتزا به عالم فستفودها تعلق دارد و به همین دلیل از شهرت خوبی برخوردار نیست. اما خوردن چند برش پیتزا و حتی خوردن پیتزای سردی که از شب گذشته مانده است فکر خوبی است و اتفاقاً دلچسب نیز هست.
متخصصان میگویند که پیتزاهای کنونی که در آمریکا و سایر نقاط دنیا تهیه میشود با پیتزای اصل ایتالیایی تفاوتهای زیادی دارند. نان پیتزاهای سنتی اصل ایتالیایی نازکتر بوده و به همین دلیل کالری کمتری از پیتزاهای امروزی به بدن میرسانده است.
حالا جالب است که بدانید این غذای پرکالری فوایدی هم دارد که خوردن آن را برای شما بسیار لذت بخش تر خواهد کرد. اگر پیتزا با مواد غذایی مناسبی تهیه شود نه تنها مفید است بلکه با برخی از بیماریها نیز مقابله میکند. البته بهشرط اینکه در مصرف آن دچار افراط نشوید.
بهعقیده محققان Health Sciences Institute پیتزا حاوی ترکیبی مفید بهنام لیکوپن است. البته لیکوپن در سس گوجه فرنگی وجود دارد که در مصرف پیتزا بهوفور استفاده میشود.
لیکوپن یک آنتیاکسیدان قوی است که به مقابله با برخی سرطانها و پیشگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند، در نتیجه توصیه میشود که پیتزا را با سس گوجه فرنگی فراوان میل کنید.
البته محققان این مؤسسه بر این عقیده هستند که پیتزا نیز مانند هر ماده غذایی زمانی مفید خواهد بود که بهاندازه مصرف شود. این محققان معتقدند که مصرف چند برش پیتزا در هفته و یا هر از گاهی یک پیتزای کامل مشکلی ایجاد نکرده بلکه برای بدن نیز مفید است. بهعقیده متخصصان لیکوپن زمانی که گرم باشد بیشتر جذب بدن میشود بنابراین نمیتوان روی پیتزای سرد زیاد حساب کرد.
با توجه به مطالعات، مواد مناسب پیتزا مثل زیتون، روغن زیتون، سیر، گوجه فرنگی و.. باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی و جلوگیری از انواع خاصی از سرطان دستگاه گوارش، از جمله سرطان روده بزرگ می شود.
بازهم پای سس گوجه فرنگی در میان است. بهعقیده محققان این سس علاوه بر داشتن خواص ضدسرطانی (بهخصوص سرطان پروستات) سرشار از ویتامین C نیز هست بنابراین قادر است سیستم ایمنی بدن را تقویت کند.
نتایج پژوهشی که در دانشگاه آریزونا انجام شده است نشان میدهد افزودن پونه کوهی به سس باعث تحریک خواص آن شده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. یکی از ترکیبات باخاصیت پونه کوهی، «کارواکرول» است که برای محافظت از کبد و کنترل قند خون مفید است.
علاوه بر این خود گوجه نیز (اگر در پیتزای شما باشد)مملو از ماده ای ست که “لیکوپن” نامیده می شود. لیکوپن به آن رنگ قرمز روشن می دهد و به محافظت از آن در مقابل اشعه فرابنفش خورشید، کمک می کند. به همین ترتیب، می تواند به محافظت از سلول هایمان در مقابل آسیب ها کمک کند. گوجه فرنگی همچنین حاوی پتاسیم، ویتامین B و E و سایر مواد مغذی است.
سالم بودن پیتزا به موادی بستگی دارد که روی آن میریزید. بهعقیده متخصصان استفاده از مواد غذایی نامناسب، زیادهروی در افزودن آنها و یا زیادهروی در مصرف پیتزا رویه نادرستی است و آن را از رده غذاهای سالم خارج میکند.
استفاده از پنیر زیاد، سوسیس و کالباس و نانهای ضخیم به نفع شما نخواهد بود. بهجای نانهای ضخیم از خمیر های باکیفیت و مغذی استفاده کنید. غلات کامل باعث سیری زودهنگام میشود و به کاهش خطر سکته مغزی و دیابت کمک میکند. از مواد سالم دیگری مانند مرغ، پنیر پارمزان، سیر، گوجه فرنگی، قارچ، ماهی و غیره برای تهیه پیتزایتان استفاده کنید
یک برش پیتزای پنیر ساده، ۲۳% از تمام پروتئینی که شما در روز نیاز دارید را فراهم می کند. پیتزا، یک منبع خوب از فسفر است. فسفر، بخشی از استخوان ها، دندان ها و DNA/ RNA شماست. همچنین یکی از تنظیم کننده های اصلی متابولیسم انرژی در ارگان هاست و به تولید انرژی در هر سلول کمک می کند.
یکی دیگر از بخش های مغذی پیتزا، محتوای کلسیم آن است. یک پنجم از تمام کلسیمی که شما در روز نیز دارید، در یک برش از پیتزا وجود دارد. کلسیم به خاطر نقش آن در ساخت و حفظ استخوان های سالم، معروف است.
مسئله حائز اهمیت در خصوص پیتزا این است که حاوی گروههای غذایی مختلفی است. پیتزا حاوی میوه و سبزیجات (اسفناج، قارچ، ذرت، زیتون، گوجه فرنگی، بروکلی، فلفل دلمهای و غیره) محصولات لبنی (پنیر)، گوشتهای کمچرب (مرغ، ماهی و غیره) و غلات (نان) است. بنابراین نیازی نیست که خودتان را از این غذای مناسب محروم کنید.
تنها کاری که نباید انجام دهید استفاده از سوسیس و کالباس زیاد و افزودن پنیر خیلی زیاد است. همچنین نباید در مصرف پیتزا زیادهروی و بهبهانه مفید بودن آن هرروز پیتزا میل کنید.
اگر در تهیه پیتزا از ترکیبات مفید استفاده کنید برای مغزتان مفید است. اسفناج یکی از منابع غنی فولاسین است که باعث بهبود جریان خون در مغز میشود.
نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ در هافینگتون پست به چاپ رسیده است نشان میدهد که مصرف روزانه اسفناج باعث به تأخیر افتادن روند زوال قدرت ذهنی در افراد سالمند میشود، بهخاطر اینکه این سبزی مفید حاوی ویتامین K است. علاوه بر این مواد خوشمزه روی پیتزا باعث ایجاد لذت در مغز میشوند.
بهعقیده محققان Undergraduate Journal of Science برخی مواد غذایی روی میزان سروتونین بدن تأثیر گذاشته و باعث بهبود خلق و خوی میشوند. زمانی که میزان سروتونین در مغز افزایش مییابد افراد احساس بهتری پیدا میکنند. اسفناج جزو سبزیجاتی است که ترشح سروتونین را تحریک میکند. علاوه بر آن شیر بهعنوان یکی از ترکیبات پنیر پیتزا نیز همین خاصیت را دارد.
این شعار تغذیه ای را یادآور می شویم: “کم بخور، همیشه بخور”.
سعی کنیم همیشه به مقدار کافی و متعادل از غذاها مصرف کنیم و محیطی دور از استرس و پریشانی را فراهم نماییم تا بدن خود را سالم نگاه داریم.
اگر مواد غذایی با کیفیت انتخاب کنیم و مصرف متعادلی از غذاها داشته باشیم، نه تنها مضر نیستند بلکه می توانند به روند سلامتی ما کمک کرده و روز خاطره انگیزی را برای ما رقم بزنند.